Hoe vind je een woonruimte in Boekarest? Hoe gaat zo’n procedure in zijn werk? Welke kosten kun je verwachten? Hieronder vind je het antwoord op al deze vragen.

Hoe vind je woonruimte in Boekarest?

De meest gebruikelijke manier om een woonruimte te vinden  is door te zoeken op verschillende websites die appartementen aanbieden. Je kunt gemakkelijk sorteren op prijsklasse, locatie, grootte etc. Deze websites zijn overig alleen in het Roemeens dus het is handig als je een woordenboek of google translate bij de hand hebt als je de taal niet kent. Onder aan de pagina vind je ook een handige woordelijst met woorden die je tegenkomt op de website.

http://www.imobiliare.ro
http://www.anuntulimobiliar.ro
http://mercador.ro/imobiliare/bucuresti
http://www.imopedia.ro

Je zult zien dan veel appartementen gemeubuleerd verhuurd worden. Je hoeft soms alleen een paar kleine dingen aan te schaffen zoals wat kleine keukenspulletjes, een laken of handdoeken.

Hoe gaat zo’n procedure in zijn werk?

Als je een appartement wilt via een van de bovenstaande websites dan neem je telefonisch(!)  contact op met het bureau of eigenaar dat het appartement aanbiedt en samen overleg je dan voor een bezichtiging. Dit contact kun je ook per e-mail doen maar dan gaat het vele malen langer duren omdat over het algemeen er niet zo snel terug wordt gemaild. Tijdens zo’n bezichtiging kijk je vanzelfsprekend goed rond en kun je vragen stellen. Vervolgens kun je besluiten het appartement te nemen, er over na te denken of te weigeren.

Welke vragen kun je stellen?
– Welke kosten je kunt verwachten? welke kosten zijn bij de huurprijs inbegrepen en welke niet. (zie overzich hieronder
– Heeft het appartement een rode stip? Er zijn appartementen die na de aardbeving in 1977 overeind zijn gebleven maar niet meer zo stevig zijn. Deze “risico” flats zijn gekenmerkt met een rode risico stip.
– Is er openbaar vervoer dichtbij?

Als je het appartement wilt dan teken je een contract samen met de eigenaar van het appartement en betaal je vaak eenmalig de helft van de huurkosten aan het makelaarsbureau die je heeft geholpen met de bezichtiging. Deze kosten staan ook al aangegeven bij het appartement op de website met: comission 50%

Vanaf het moment dat je er in woont maak je maandelijks een afspraak met de eignaar om je huur te betalen. Vaak komt de eigenaar zelf bij je langs. Internetbankieren is nog niet zo vanzelfsprekend;)

Welke kosten kun je verwachten?

– Huur
– Waterverbruik
– Algemene flat kosten
– Televisie + internet
– Electriciteit
– Gas*

Al deze kosten hangen af in wat voor soort appartement je woont en hoe groot het is. De prijzen voor televisie en internet hangen af van het abbonement dat je neemt.

* In veel appartementen (en zeker de oudere appartementen) wordt de gasprijs automatisch verekend in de algemene flatkosten. Je kunt dan ook niet zelf je verwarming sturen maar deze staat gewoon altijd aan (vanaf de herfst tot de lente). De enige manier om je huis koeler te maken is door een raam open te zetten of je eventuele airconditioning aan te zetten.

Handige woordenlijst

De websites waar je appartementen op kunt vinden zijn helaas niet in het Engels laat staan in het Nederlands;) Hieronder een praktische woordenlijst die je kan helpen om het wat beter te begrijpen. Mis je een woord? Laat het me weten!

A

Acces

Toegang

Apa

Water

Apartamente

Appartament

Aproape

Bijna/vlak bij

Aragaz

Gasfornuis

B

Baie

Badkamer

Balcoane

Balkon

Bucatarie

Keuken

C

Cablu

Kabel

Calorifere

Verwarming

Camera

Kamer

Case

Huis

Cauta

Zoeken

Cuptor

Oven

Curent

Electriciteit

D

De inchiriat

Te huur

De vanzare

Te koop

F

Ferestre

Ramen

Frigider

Koelkast

G

Garsoniera

Eenkamer appartament

Gaz

Gas

L

Lemn

Hout

Luna

Maand

M

Mare

Groot

Masina de spalat

Wasmachine

Microunde

Magnetron

Mobilate

Gemeubuleerd

N

Nemobilate

Ongemeubuleerd

Numele tau

Je naam

P

Pereti

Muren

Podele

Vloeren

Pret

Prijs

R

Renovat

Gerenoveerd

U

Usi

Deuren

Utilata

Ingericht

V

Vecinatati

Buurt