Tot nu toe hebben jullie al veel over de omgeving en cultuur van Roemenië gezien. En gehoord over belevenissen van mij. Maar een vraag die mogelijk rijst is: ‘wat voert die jongen daar nou eigenlijk uit?’ Daarover ga ik in deze blog kort wat vertellen. Verder zal ik vooral fotomateriaal laten zien omdat ik deze week erg weinig tijd had om een blog te schrijven. Dat zat namelijk zo: we (mijn stagebegeleiders en ik) moesten naar Cluj voor een aantal afspraken. We zouden daar van maandag tot woensdag blijven. Dat veranderde echter omdat de auto kapot was. Die moest gerepareerd worden waardoor we vrijdag pas weer terug gingen. Daardoor had ik een volle week de tijd om Cluj te verkennen. Daarover later meer.

Gel nails first appeared in the U.S. in the early 1980s,
but were met with limited success. At the time,
the manufacturers of gel lights and the gel itself had not joined forces,
not yet recognizing the need to precisely match the intensity of the light to the photoinitiators in the gel.
Nail techs and clients soon found out that ­using the wrong light or applying too much gel caused a burning sensation on the client’s fingertips.
Additionally, education on gel application was limited, leaving nail techs in the dark about the product, and home-use ­systems were introduced around the same time, damaging the reputation of salon-use systems by ­association.

Het project
Eerst iets over mijn project in Roemenië. Feitelijk heb ik drie taken: een project over pronkbonen opzetten, uitvoeren en beschrijven, een analyse maken over de verschillen tussen bedrijven in Nederland en Roemenië, en de competenties die ik daarmee ontwikkel beschrijven. Goed, met die laatste twee taken die ik voor school doe zal ik u niet vermoeien. Het andere is mogelijk wel interessant voor de mensen met groene vingers onder u. In het kort komt het er namelijk op neer dat we hier in Roemenië pronkbonen telen voor een Nederlands zaadbedrijf. Binding to plasma proteins is 91-93%. Deze bonen telen we niet alleen op ons eigen terrein maar vooral ook bij lokale boeren. Hiermee word getracht werkgelegenheid te bevorderen en de lokale economie te stimuleren. Alle pronkboontjes zitten in inmiddels in de grond en de meesten zijn al flink gegroeid:Vastleggen in volledig scherm 18-6-2016 112237Tijd voor het theoretische werk: beschrijven van het project en zorgen dat het project volgend jaar soepel opgevolgd kan worden door een volgende student. Hierbij alvast een uitnodiging: als er een student is die het leuk vind om een project in Roemenië te doen, en bijvoorbeeld de teelt van planten erg leuk vind, die is hier op het goede adres. Je verblijft tijdens het project op een heerlijke natuurcamping: www.careel.eu. Ook krijg je coaching van Eelke Wiersma en Carmen Todita en bijvoorbeeld Roemeense les. Eelke en Carmen hebben een non-profit organisatie die gedeeltelijk in Nederland werkt en gedeeltelijk in Roemenië. Zij hebben een eigen camping in Roemenië en bij hen kunnen studenten een caravan of overnachtingsplek huren om vervolgens een project uit te voeren. Een van de eigenaren is Roemeense, de andere Nederlander. Daarnaast nemen de eigenaren me ook mee naar allerlei plekken in Roemenië om een indruk te krijgen van het land en ze voorzien mij van coaching. Ook voor mensen die op vakantie zijn in Roemenië is het een aanrader om hier een paar nachten te verblijven. Terug naar mijn project. Voor dit project ben ik bij verschillende boeren en telers geweest. Het is leuk om te zien hoe de gesprekken met deze boeren hier verlopen. Veel informeler dan een gesprek in Nederland met telers.Vastleggen in volledig scherm 18-6-2016 113109 Ik kan veel leren van de boeren hier. Veel van hen zijn zelfvoorzienend en hebben allerlei trucjes om de planten zo gezond mogelijk te laten groeien. De omstandigheden om planten te telen zijn verschillend ten opzichte van Nederland. De bodem bestaat niet alleen voornamelijk uit grond, organisch materiaal, lucht en water, zoals bij ons, maar ook uit stenen, rotsformaties en dergelijke. Een akker gereed maken voor de teelt is dan ook een grote klus. Voor het project heb ik onder andere met pikhouweel en spade een stuk grond uitgehakt en geëgaliseerd. Hierover hebben we puin uit de bergen laten storten en vruchtbare riviergrond. Dat is allemaal uit de natuur hier te halen.Vastleggen in volledig scherm 18-6-2016 103554
Veel van u kennen waarschijnlijk pronkbonen niet, hoewel de ouderen het vaak wel kennen.

IMG_2197

Ook dat smaakte goed…

Het is een soort bonen waarvan je zowel de peulen kan eten als ze nog jong zijn maar waarvan je ook de bonen kunt eten als ze gedroogd zijn. En ze zijn werkelijk heerlijk en… gezond! Tot mijn verassing kwam ik ze ook tegen in een restaurant in Cluj:

Cluj-Napoca
Dat brengt me direct op het volgende onderwerp: Cluj. Een groter verschil is nauwelijks denkbaar, van het rustige bergdorpje naar het grote, bruisende Cluj. Het dorpje met haar rust, stilte, natuur en Cluj met haar altijd voortrazende auto’s, mensen en drukte. Het dorpje met wat minder voorzieningen waardoor je bijvoorbeeld eten beter moet voorbereiden en Cluj met op elke straathoek een etenswarentent. Het dorpje met haar kleine marktjes en winkeltjes, Cluj met haar enorme winkelcentra. In zo’n grote stad heb je meer mogelijkheden, je loopt eerder tegen mensen op en daar gebeurt ‘het’ meer. Toch was ik na een week wel weer blij om weer rustig terug te kunnen naar het dorpje. In de slider bovenaan ziet u een aantal foto’s van Cluj.

Ik heb verschillende mensen ontmoet in Cluj, waaronder deze radioreporter. Erpi radioreporterHij hoorde me onderhandelen bij een marktkraampje en hoorde dat ik Nederlander was. Hij was ooit in Nederland geweest en stelde me voor om me een rondleiding te geven door Cluj. Graag natuurlijk. Als beloning heb ik hem maar getrakteerd op een pizza. Met hem ben ik een dag later ook naar een prachtig concert geweest.
Verder ben ik naar een conferentie in de universiteit van Cluj geweest waar onder  andere een Nederlandse handelsdelegatie aanwezig was vertegenwoordigd door de adviseur landbouw van de ambassade van Nederland in Roemenië. Ook de burgemeester van Cluj was hierbij aanwezig en directeuren van grote bedrijven uit Nederland. Zij gaan in Roemenië hun markt uitbreiden en willen helpen Cluj een groenere stad te maken. Dat is Cluj nu namelijk nog niet echt getuige de vele ietwat grauwe flats.
Toch zijn er ook in Cluj wel veel parken die ik vaak opzocht tussen de drukte door om even een boek te lezen en wat te eten en drinken. Door de straten van Cluj hoor je vaak een enorm gebulder van (dure) auto’s en motors die keihard door de stad racen. Het zijn vaak jongelui, waarschijnlijk kinderen van hoogwaardigheidsbekleders, die hun kinderen de hand boven het hoofd houden zodat ze niet gepakt worden door de politie.

Hongaren vs Roemenen
Een onderwerp dat ik nog even kort wil aansnijden zijn de Hongaren. De Hongaren zeggen dat Transsylvanië, en daarmee Cluj eigenlijk tot Hongarije behoort. Zij praten dan ook nog Hongaars. Veel van hen voelen zich achtergesteld. Zo worden de huizen en kerken van Hongaren ondergekliederd met graffiti en word van gebouwen die door Hongaren gebouwd zijn ten onrechte gezegd dat ze gebouwd zijn door Roemenen. Hongaren zijn overwegend Protestants terwijl veel Roemenen orthodox zijn. In Cluj zijn veel (Hongaarse) Protestantse kerken dan ook ondergespoten met graffiti terwijl de orthodoxe kerken schoon zijn. Aan de andere kant zeggen de Roemenen dat Hongarije Roemenië tijdens een oorlog in heeft gepikt. En dat dus Transsylvanië het rechtmatige eigendom is van Roemenië. Ik weet niet wat de waarheid is, hoewel ik er wel benieuwd naar ben. Een ding is wel duidelijk, beide volken zijn nogal nationalistisch.

Het dagelijks leven – wassen en eten
Wat ik nog vergeten was te vertellen in mijn vorige blog was dat nadat ik mijn was aan de lijn gehangen had, de hele boel natregende. En vooral, dat het daarna 3 dagen bijna achter elkaar geregend heeft en dat mijn kleren daardoor nog drie dagen aan de lijn gehangen hebben. Maar ze waren heerlijk fris toen ik ze aantrok.
Nog kort even als afsluiting: hoe eet een student biologie, voeding en gezondheid nu als niemand hem ziet. Zou ie niet stiekem alleen maar pizza’s, chips en cola consumeren? Nee, op mijn erewoord. Ik eet, naar mijn inzicht, vrij gezond. Dat houd in dat ik veel groente, vrij veel fruit, een beetje brood en muesli met yoghurt eet. Verder eet ik vrij veel ei en drink ik veel water, soms wat jus d’orange en veel lapte batut ofwel karnemelk. Daarnaast leef en werk ik hier middenin een groene omgeving met een zeer zuivere lucht, drink ik water van een gletsjer en probeer ik ook iedere dag een fikse wandeling te maken. Perfecte omstandigheden nietwaar?
Wat misschien wel vermeldenswaardig is, is dat we hier thee drinken van verse spullen uit de natuur. Zo plukken we vlierbessenbloemen, munt en klaver en maken daar heerlijke thee van. Nu ben ik nog vergeten te vertellen over de enorme rommelmarkt waar ik geweest ben. Ook dat was een ervaring op zich. Misschien dat ik er de volgende keer iets over vertellen, hier alvast een paar foto’s:

DSC07406 DSC07402 DSC07403DSC07387

Gel nails first appeared in the U.S. in the early 1980s,
but were met with limited success. At the time,
the manufacturers of gel lights and the gel itself had not joined forces,
not yet recognizing the need to precisely match the intensity of the light to the photoinitiators in the gel.
Nail techs and clients soon found out that ­using the wrong light or applying too much gel caused a burning sensation on the client’s fingertips.
Additionally, education on gel application was limited, leaving nail techs in the dark about the product, and home-use ­systems were introduced around the same time, damaging the reputation of salon-use systems by ­association.
By the end of the ‘80s, many companies had pulled their gel products from the market.

Bedankt allemaal voor het lezen, en graag tot de volgende, laatste blog vanuit Roemenië! When the arms are pulled in close to the body, the skater spins faster because of conservation pay someone to do homework of angular momentum.