Alhoewel dit niet de snelste manier van reizen is vind ik het toch wel een aardig vervoersmiddel. Er zijn heel wat tramlijnen en een heleboel haltes waardoor je op veel plekken voor de deur wordt afgezet.
Wat ik zelf in het begin regelmatig gedaan heb om Boekarest te leren kennen is gewoon een tram ingestapt en naar buiten gekeken, als ik dacht dat het er ergens wel leuk uitzag stapte ik uit om daar de buurt te verkennen. Ieder zijn eigen manier natuurlijk maar ik heb altijd erg genoten van die ritjes.

Op verschillende routes komen ook verkopers in de trams die allerlei soorten kleine dingen verkopen zoals zakdoekjes, pennen, waaiers, lampjes etc. Vooral die waaiers zijn in de zomer erg handig omdat het zowel in de tram als in de bus snik heet kan zijn zonder airconditioning.

Tram kaartje kopen 

De tram en de bus hebben precies het zelfde kaartsysteem en voor beide kunt u ook dezelfde kaart gebruiken. Net als in Nederland hebben ze ook hier het hele ticketsysteem veranderd en geen gewone kaartjes meer maar electronische kaarten. Je kunt een electronische kaart kopen bij een van de RATB hokjes die bij 70% van de tramhaltes te vinden zijn. Deze electronische kaart kun je zowel voor de bus, tram en soms ook de metro gebruiken maar  dat ligt eraan wat voor soort kaart je wilt.
– een kaart waar je geld op kunt zetten (opladen met minimaal 5 lei, een enkele rit met de bus of tram kost 1,30 lei)
– een dagkaart (9.60 lei)
– een weekabbonement (17 lei)
– een maandabbonement (50 lei)
Kinderen onder de 7 jaar reizen gratis. Vanaf 7 jaar gewoon de volle prijs.

Boete

Op bepaalde lijnen zijn er geregeld controles. Twee of drie zwart gekleedde dames en/of mannen komen dan de tram of bus in en vragen om je kaart. Ze controleren nooit alle mensen maar pikken vaak de jongeren eruit of de mensen die er niet “Roemeens” uitzien. Als je een (geldige) kaart bij je hebt moet je een boete van 50 lei betalen. Dit bedrag moet gelijk handje contantje. Je keijgt dan een rode boete  kaart waarmee je de rest van de dag nog gratis kunt reizen.

Bedelaars/straatkinderen

Naast de verkopers kom je ook veel bedelaars en straatkinderen tegen die om geld vragen. Meestal vallen ze mensen niet persoonlijk lastig maar vragen ze in het algemeen, in het midden van de tram, of mensen geld willen geven en daarna lopen ze een rondje door de tram in de hoop dat mensen ze wat geld geven. Boekarest kent veel arme mensen maar er zijn ook genoeg nep bedelaars. Ik vind het altijd lastig om het verschil te halen tussen iemand die het geld echt nodig zou hebben of iemand die dit een makkelijke weg vind om aan geld te komen om er vervolgens drugs van te kopen.

Meer informatie over de verschillende tramlijnen en diensttijden vind je op www.ratb.ro

  • Tram
  • Kaartlezer voor de bus en tram
  • Trambord
  • Hier kun je, je electronische kaart kopen en opwaarderen