Al vanaf de eerste dag dat ik hier kom ben ik dol op de Roemeense bevolking. Het is een volk apart met hun eigen manier van denken en doen en waar ik erg van kan genieten.

Te laat komen

Over het algemeen komen de Roemenen gemiddeld zo’n 10 minuten te laat. Het is mij ook nog nooit overkomen dat diegene met wie ik een afspraak had er eerder was als ik. Ze maken er zelf niet zo’n probleem van, dat doet deze bevolking over het algemeen niet zo snel. Het leven komt zoals het komt en wat er in de toekomst gebeurt dat zien we later wel..

Plannen

dat brengt me gelijk op een ander punt wat de Roemeense bevolking betreft; plannen. Ze doen hier meestal niet aan plannen en als ze al wat plannen dan is de hoogstens 1 of 2 dagen vooruit. Het begrip agenda kennen ze alleen op zakelijk gebruik. Een agenda zoals wij die ook voor onze persoonlijke afspraken gebruiken is hier niet aan de orde. Het persoonlijke leven wordt niet gepland. Als je op donderdag vraagt of iemand aankomend weekend nog gaat stappen dan staan ze je echt met glazige ogen aan te kijken want dat weten ze nog lang niet!

Gastvrij, vriendelijk en behulpzaam

De beste manier om de Roemeense cultuur te leren kennen is een kijkje te nemen bij een Roemeense familie thuis. Waneer je wordt uitgenodigd bij een Roemeense familie thuis raad ik je aan om met een lege maag heen te gaan. Er wordt vaak voor gasten uitgebreidt gekookt en het lijkt alsof er geen einde aankomt. Het eten blijft maar komen en met zomaar een “nee dank u wel ik heb genoeg gehad” kom je er niet onderuit. Ze bedoelen het allemaal goed maar na zo’n bezoek zit ik de rest van de week op rantsoen;)

Het begrip behulpzaam is wat lastig omdat dat hier erg afhangt van de situatie. Soms wordt ik ontzettend vriendelijk geholpen als ik bijvoorbeeld de weg wil weten maar als ik een pakketje wil opsturen in het postkantoor dan lijkt het alsof ze juist alleen maar tegen willen werken. Maar goed dat zal dan misschien komen doordat de mensen in het postkantoor aan het werk zijn, zie het volgende punt:

Roemenen en werken

Alhoewel de Roemeense bevolking over het algemeen  gastvrij, vriendelijk en behulpzaam is, veranderen hun persoonlijkheden direct zodra ze aan het werk zijn. De meeste Roemenen houden niet van werken en zien weinig lol in het gene wat ze doen. Je ziet vaak in winkels, restaurants, musea, en andere openbare gelegenheden dat ze een nors gezicht hebben en nog nooit gehoord lijken te hebben van het gezegde “klant is koning”.  Ik wil niet zeggen dat alle mensen die werken onvriendelijk zijn maar verwacht niet niet dat je op je wenken wordt bediendt of met een grote glimlach door personeel wordt geholpen.

Een ander voorbeeld zijn de bouwmannen die op straat iets aan het renoveren of verbouwen zijn, met een groep van 10 mannen staan ze op een plek waar gewerkt moet worden waarbij er één of twee mannen aan het werk zijn en de rest met een kopje koffie er naast staat te kijken.

Heb jij dezelfde of juist andere ervaringen met de Roemeense bevolking? Schrijf je verhaal hieronder!