Een van de grootste feesten in Roemenie is Pasen. In sommige delen van het land is pasen zelfs nog groter dan Kerstmis. In Roemenie vieren ze de Orthodoxe pasen die vaak op een andere datum valt dan de Pasen in Nederland vanwege een andere kalender (Roemenie berekent de pasen met de Juliaanse kalender en Nederland met de Gregoriaanse kalender) Het symbool voor de Pasen in Roemenie is het paasei; het staat voor Jezus die opstaat uit zijn graf en terukomt naar het leven.

De avond voor pasen is er ‘s avonds een kerkdienst waarbij mensen met een lichtje drie rondjes om  de kerk lopen met de priester voorop. Vervolgens  brengen mensen dit lichtje mee naar huis, geven het aan iemand op straat of brengen het naar het kerkhof om het licht naar de doden te brengen.

Op eerste paasdag gaan de mensen die willen ‘s avonds weer naar de kerk en brengen pakketjes met eten mee. Deze pakketjes zijn bedoeld voor de overleden mensen zodat ze in de hemel niet zullen sterven. Om 12 uur ’s nachts komt iedereen dan bij elkaar in de kerk voor een speciale nachtdienst die tot 5 uur ’s ochtends duurt. Tijdens deze kerkdienst worden de pakketjes met eten zogenaamd door de priester omhoog naar de hemel gerezen.

De pasen zelf staat in Roemenie vooral in het teken van eten. Er wordt de hele dag gegeten met vrienden en familie en er worden speciale paasgerechten gemaakt zoals pasca, een zoet brood dat lijkt op Cozonac en Drob, een taart gemaakt van lam-organen en groente.

Tijdens Pasen kent Roemenie talrijke tradities waaronder het beschilderen van eieren. Ook wordt er een spel gespeeld waarbij twee personen allebei een ei hebben en die eieren tegen elkaar tikken. Daarbij wordt geloofd dat diegene bij wie het ei heel blijft elkaar terug zien na de dood.

Eens in de zoveel jaar valt de Orthodoxe Pasen gelijk met de Rooms-Kaholieke Pasen, zo ook dit jaar op 20 april. Er zijn rond deze week een aantal Paasactiviteiten in de stad.

  • Pasen
  • Pasen
  • Pasca