Groot, groter, grootst! Dit enorme gebouw, is het op een na grootste gebouw ter wereld. Dit gebouw is 270 bij 240 meter, 86 meter hoog en 92 meter diep en heeft 12 verdiepingen en 8 ondergrondse niveaus. Binnen bevinden zich 2000 zalen en kamers. Groot genoeg dus!
Het gebouw heeft al meerdere namen gekregen en gedragen maar de meest gebruikte naam die de Roemenen zelf gebruiken is Palatul Parlamentului (Parlementspaleis).

De bouw van het parlementspaleis

Het parlementspaleis is gebouwd in opdracht van de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu en in 1980  zijn ze met de bouw begonnen. zo’n 200 architecten en 20.000 bouwmannen hebben gewerkt aan dit enorme project om het zo snel mogelijk af te krijgen. Er ging wel eerst heel wat aan vooraf want voor  ze konden beginnen met de bouw van het paleis en de bijbehorende Boulevard van de Eenheid (Boulevard Unirii) moest er eerst  een complete woonwijk, een stadion, kunsthistorische kerken, kloosters en synagogen worden afgebroken. De kloosterkerk Mihai Vodă werd 100 meter verplaatst.

De complete productie van marmer was bijvoorbeeld lange tijd volledig bestemd voor het paleis. Roemeense grafstenen moesten in die periode van een ander materiaal worden gemaakt, bijvoorbeeld van hout. Je kunt je voorstellen dat tijdens en na de bouw van dit parlementspaleis de hele Roemeense economie dit goed heeft gevoeld.

Na de revolutie en executie van Ceauşescu in 1989 was het paleis nog niet klaar en wilde veel mensen dat het gebouw afgebroken zou worden. Het afbreken zou meer kosten dan het afmaken dus is er voor gekozen om het gebouw te laten staan en er verder aan te werken.
Nog steeds is het gebouw niet helemaal af. Sommige kamers zijn nog niet klaar maar omdat er al zoveel kamers zijn en ze toch niet allemaal gebruikt worden wordt er verder ook geen geld meer ingestoken.

Rondleidingen

Er worden nu elke dag verschillende rondleidingen gegeven waarbij je een klein kijkje kunt nemen in het gigantische gebouw. De een vindt het de moeite waard en de ander vindt het tegenvallen maar juist omdat het gebouw zo’n zwaar beladen geschiedenis met zich meedraagt is het wel interessant om er meer over te zien en te horen. In vakanties en weekenden kan het nog al druk zijn dus ik raad je aan om van te voren een kaartje te kopen. Als je foto’s wilt maken moet je inprincipe een duurder kaartje kopen maar meestal maakt iedereen gewoon foto’s of ze daar nou wel of geen kaartje voor hebben en daar hoor je verder ook niemand over.. Op vrijdagen zijn er soms geen rondleidingen vanwege congressen dus het is handig om van te voren even te informeren. 

Details

– Het Parlementspaleis is niet rolstoelvriendelijk
– paspoort of identiteitskaart meenemen anders kom je er niet in.
– De ingang vind je niet aan de voorkant van het paleis maar aan de rechter zijkant richting het Izvor park.
– Er wordt streng gecontroleerd; je tas en jas gaan door een apparaat heen (zoals op het vliegveld) en zelf moet je ook door een speciaal poortje lopen.

[box]
[tabs slidertype=”top tabs”] [tabcontainer]
[tabtext]Openbaar vervoer[/tabtext]
[tabtext]Prijzen[/tabtext]
[/tabcontainer] [tabcontent]
[tab]

Openbaar vervoer

  Lijn Station
Bus 136, 385 Palatul parlamentului
104, 123, 124 Pod Izvor
Tram x x
Trolleybus x x
Metro M1, M3 Izvor

[/tab]

[tab]

Prijzen

Standaard tour 25 lei
Alleen terras 15 lei
Alleen ondergronds 10 lei
Standaard + ondergronds 30 lei
Standaard + terras 35 lei
Uitgebreide tour 45 lei

 [/tab]
[/tabcontent] [/tabs]
[/box]

 

 • Parlementspaleis
 • Parlementspaleis
 • Parlementspaleis
 • Parlementspaleis
 • Parlements Paleis
 • Parlements paleis
 • Parlements paleis
 • Parlements paleis
 • Parlements paleis
 • Parlements paleis
 • Concertzaal in het parlementspaleis