Heel impulsief had ik vlak voor de winter besloten dat ik een fiets wilde gaan kopen zodat ik hier ook lekker op de fiets naar mijn werk kan. Ik wist bij voorbaadt dat Boekarest geen stad is gebouwd voor fietsers, ik wist ook dat je best wat lef nodig hebt om je tussen het chaotische verkeer te mengen maar ik wilde me daardoor niet laten afschrikken.
Eenmaal de fiets in huis moest er natuurlijk op gereden worden. Niet zomaar; eerst wat voorbereidingen getroffen door spullen te kopen zoals een helm, 2 sloten, een bel, reflecterend vest en fietslampen.

Vol goede moed en met veel enthousiasme ging ik voor het eerst op de fiets naar mijn werk. Al snel kreeg ik door dat ik het gevaar toch iets onderschat had. Ik moest gigantische kruispunten oversteken waar auto’s van meerdere kanten tegelijkertijd oversteken en overheen razen. Boekarest heeft namelijk geen goede fietspaden waardoor je geen andere keus hebt dan op de autoweg te fietsen.

Het concept fietspad is pas in 2008 in Boekarest geintroduceerd. Het kostte miljoenen euro’s om de prachtig bedachte fietspaden aan te leggen.
Met goede intenties is het hele project opgezet. De ontwerpers hebben binnen in een kantoortje alle fietsbanen uitgetekend doormiddel van stadskaarten en vonden het niet nodig om daarvoor ook de straat op te gaan. Diegene die daarna de opdracht hadden om de uitgetekende fietsbanen ook daadwerkelijk op de straat aan te maken kwamen er al snel achter dat het project op papier er iets anders uitzag dan in het echt. Maar wat doe je dan? Juist, gewoon de opdracht uitvoeren die op papier staat waardoor veel fietsbanen nu absurt en onmogelijk zijn op op te fietsen. Hilarisch: Fietspaden die onder kiosken doorgaan, fietspaden die dwars door grote stoepen en palen heengaan, fietspaden die gecombineerd zijn met het voetpad, fietspaden die geblokkeerd worden door bushokjes en reclameborden.. ja, ja Boekarest heeft het allemaal!
In 2011 is de politie begonnen om nog meer geld uit te geven en een aantal onmogelijke fietsbanen weg te halen maar tegelijkertijd werden er ook weer andere geopend die niet beter ontworpen zijn dan de rest. Om het grappige verhaal af te maken is er nu ook officieel bekend gemaakt dat 117 km van alle fietsbanen illegaal zijn.
Meerdere politici hebben nu ook eindelijk toegegeven dat de fietspaden eigenlijk niet rijbaar zijn en dat er toch maar iets aan gedaan moet worden… Tja.. tot die tijd rijdt ik dus toch maar op de weg tussen de auto’s.

Ik blijf niet onopgemerkt op mijn fiets en er wordt regelmatig naar me getoeterd. Dat kan twee redenen hebben.. of automobilisten ergeren zich aan een fiets op hun autobaan of mijn aantrekkelijke blonde krullen doen het goed op de weg.. Ik ga maar uit van het laatste want dat geeft me een beter gevoel;)

Buiten het bizarre verkeer om is er ook nog een ander probleem.. de straathonden. De straathonden zijn niet gewend aan fietsers en zodra ze zo’n tweewieler voorbij zien gaan rennen ze er achter een gek blaffend en grommend achteraan. Je schrikt je rot als zo’n hond vanuit het niks naar je toe komt rennen en daarnaast heb je ook nog al die auto’s naast je voorbij rijden waardoor je niet kunt uitwijken. De eerste paar keren had ik een grote adrenalineshot als ik veilig op plek van bestemming was aangekomen. Inmiddels gaat het tussen het verkeer veel beter en voel ik me al wat beter om mijn gemak. Ik heb nu een route uitgestippeld waarmee ik de drukste kruispunten ontwijk en als het me te gek wordt ga ik verder op de stoep. Daarnaast ben ik op de fiets een grote kermisaantractie met reflecterende kleding en overal voorzien van knipperende lampjes. Daarbij heb ik heb nu ook een apparaat wat een extreem hoge piep geeft wat de straathonden moet afschrikken. Ik ben natuurlijk niet zomaar van mijn fiets af te krijgen! Op dit moment ligt er nu al een aantal weken sneeuw dus mijn fietspret moet even op zich wachten tot de lente komt. Je kunt je vast ook voorstellen; ik kijk er nu al enorm naar uit.;)

  • Fietspad Boekarest
  • Fietspad Boekarest
  • Fietspad Boekarest
  • Mijn trots!