In Roemenië wordt elk jaar op 1 maart de lente ingeluid met de zogenaamde Mărțișor viering. De naam Mărțișor is afgeleid van het woord Martie, wat in het Roemeens maart betekent. Mărțișor is een oude Roemeense viering waarbij vrouwen symbolisch een “Mărțișor” ontvangen. Deze Mărțișor is de naam voor het bekende rood met witte strikje met vaak een bedeltje of speldje eraan. Er werd geloofd dat diegene die deze rood met witte strik dragen het komende jaar gezond en sterk zouden zijn. Het is ook een symbool voor het afscheid van de winter en de lente die die voor de deur staat. De kleur rood staat voor vuur, warmte en leven en wit staat voor de winter, onschuld, sneeuw en ijs.

Nu, de laatste jaren staat het symbool van de Mărțișor voor liefde, vriendschap, waardering en respect. Vaak dragen mensen de zogenaamde talisman vlak bij hun hart tot het einde van de maand maart. Aan het einde van maart wordt de Mărțișor in een boom gehangen met de gedachte erachter dat er een wens uit zal komen.

Het is inmiddels ook een hele business geworden; zo’n twee weken van te voren worden overal op straat deze speldjes en bedeltjes verkocht. En niet alleen dat, ook armbandjes (rood met wit), kettingen en bloemen kunnen aan elkaar gegeven worden op 1 maart. De dag zelf, op 1 maart, is het helemaal een gekkenhuis op straat, de kraampjes die er al twee weken stonden te verkopen proberen dan nog hun grote slag te slaan met de mensen die op het laatste moment nog een Mărțișor kopen. Veel mannen en vrouwen lopen met hun handen vol richting hun werk of waar dan ook  om diegene die ze waarderen of lief hebben een Mărțișor  te geven. Aan het eind van de dag zie je vrijwel alle vrouwen trots lopen met hun gekregen bloemen of Mărțișor aan hun jas gespeld. In een aantal dorpen krijgen mannen ook een Mărțișor maar over het algemeen is het alleen voor de vrouwen.

  • Martisor
  • Martisor
  • Martisor
  • Martisor
  • Martisor