Kerstmis, of op zijn Roemeens gezegd: Crăciun, gaat in Roemenië net als in vele andere landen gepaard met veel eten, een kerstboom, cadeautjes, lichtjes en wordt dan ook uitgebreidt gevierd.

Begin december worden alle lichtjes in de stad aangedaan, in Boekarest is dit een speciale gebeurtenis waar veel mensen op af komen. Rond 20 december wordt er traditioneel een varken geslacht die vervolgens klaar gemaakt wordt voor de kerstmaaltijd. Het slachten van een varken is in de grote steden niet heel populair meer maar op het platteland gebeurt dit nog steeds. Op kerstavond, Noaptea de ajun, gaan kinderen langs de deuren om kerstliedjes te zingen en wordt er gebruikelijk wat geld aan ze gegeven. In Boekarest zie je ook kinderen zingen in tram- en metro’s. Op straat in de woonwijken zie je vaak kleine optochten van een groepje muziekmakers die verkleed en wel muziek maken en liedjes zingen.

In december is het een gezellige bedoeling in de stad, er zijn overal kerstkraampjes en ijsbanen waar je kunt schaatsen. De kerstkraampjes zijn er vaak in de weekenden in het centrum van Boekarest bij piata Universitate, het Cismigiu park en soms ook in het unirii park. De ijsbanen worden meestal neergelegd in de  parken zoals het Cismigiu park en het Tineretului park met muziek en chocolademelk kraampjes er omheen.

Tijdens kerst zelf gaan veel mensen naar de kerk en wordt er een feestelijke maaltijd bereidt voor vrienden en familie. Een van de meest populaire gerechten dat met kerst wordt gemaakt is Cozonac. Het is een zoet brood gevuld met cacau, noten of andere vullingen, er zijn veel verschillende variaties mogelijk.

Benieuwd naar mijn Roemeense kerst van vorig jaar? lees hier mijn weblog.