Alhoewel bij ons de lente vandaag nu pas officieel is begonnen wordt de de lente in Roemenië elk jaar op 1 maart al ingeluid met de zogenaamde Mărţişor viering.
De naam Mărţişor is afgeleid van het woord Martie, wat in het Roemeens maart betekent.

Mărţişor is een oude Roemeense viering waarbij vrouwen symbolisch een “Mărţişor” ontvangen. Deze Mărţişor  is de naam voor het bekende rood met witte strikje met vaak een bedeltje of speldje eraan. Men geloofde dat diegene die deze rood met witte strik dragen het komende jaar gezond en sterk zouden zijn. Het is ook een symbool voor de lente die er aankomt. De kleur rood staat voor vuur, warmte en leven en wit staat voor de winter, onschuld, sneeuw en ijs.

Nu, de laatste jaren staat het symbool van de Mărţişor voor liefde, vriendschap, waardering en respect. Vaak dragen mensen de talisman vlak bij hun hart tot het einde van de maand maart. Het is inmiddels ook een hele business geworden, zo’n twee weken van te voren worden overal op straat deze speldjes en bedeltjes verkocht. En niet alleen dat, ook armbandjes (rood met wit), kettingen en bloemen kunnen aan elkaar gegeven worden op 1 maart.

De dag zelf, op 1 maart, is het een gekkenhuis op straat, de kraampjes die er al twee weken stonden te verkopen proberen dan nog hun grote slag te slaan met de mensen die op het laatste moment nog een Mărţişor kopen. Veel mannen en vrouwen lopen met hun handen vol richting hun werk of waar dan ook  om diegene die ze waarderen of lief hebben een Mărţişor  te geven. Aan het eind van de dag zie je vrijwel alle vrouwen trots lopen met hun gekregen bloemen of Mărţişor aan hun jas gespeld. In een aantal dorpen krijgen mannen ook een Mărţişor maar over het algemeen is het alleen voor de vrouwen.

De laatste dagen van Februari hadden veel mensen het al over deze viering en stuikelde je over de kraampjes. Omdat ik mezelf natuurlijk goed wil inburgeren had ik ook wat speldjes gekocht voor een aantal kinderen en collega’s van mijn werk. Mijn vrienden zijn voornamelijk van het mannelijk geslacht dus daar kwam ik mooi makkelijk vanaf. Op mijn werk was het  ‘s ochtends een drukte van belang met iedereen die elkaar zo’n dingentje gaf. Kinderen hadden mooie tekeningen voor me gemaakt en van personeel in het kindertehuis waar ik nauwelijks mee spreek kreeg ik een zelfgemaakt speldje. De Mărţişor deed waarvoor hij is gemaakt, ik kreeg een stukje meer waardering voor een aantal mensen die heel lief aan mij hadden gedacht. Aan het einde van de dag was ik trots op de bloemen, strikjes, tekeningen en ook een  armbandje die ik had gekregen, ik vond namelijk dat ik best verwend was. Eenmaal onderweg naar huis zag ik dat het nog gekker kon. In de tram stonden vrouwen met enorme bossen bloemen, tientallen speldjes en een grote glimlach op hun gezicht. Tja, je hebt natuurlijk altijd baas boven baas;)

Mărţişor is niet de enige viering in februari/maart. Roemenen vieren nou eenmaal graag alles wat er te vieren valt; vanaf 14 februari kunnen vrouwen hun lol op want dan heb je als eerste de beroemde Valentijnsdag. Die is hier net zo commercieel als bij ons en wordt wel door veel mensen gevierd. Op 24 februari hebben de Roemenen ook nog hun eigen nationale Valentijnsdag, minder commercieel en met iets meer betekenis. Een week later op 1 maart is er de Mărţişor viering en nog een week later op 8 maart  is het internationale vrouwendag. Een dag die in Nederland nog niet zo bekend is maar waar hier uitgebreidt bij stil gestaan wordt en waarbij veel vrouwen bloemen en cadeautjes ontvangen. Het is ook een dag waarbij vrouwen met elkaar op stap gaan en echte vrouwenavonden houden. Je wordt als vrouw zijnde hier in ieder geval niet vergeten. Veel van deze dagen zijn enorm commercieel en vaak is de oorspronkelijke betekenis  dan ook verdwenen. Mărţişor daar in tegen is een mooie Roemeense viering die ik ben gaan waarderen. Het gaat om de  mensen om je heen met een simpel kleinigheidje te laten weten dat je aan ze denkt, dat je ze waardeert of van ze houdt. Bij deze wens ik jullie dus allemaal een fijne lente!;)

 

  • Martisor
  • Martisor