Net als de tram is de bus ook een handig vervoersmiddel waardoor je op veel verschillende plekken kunt komen. Er is geen tijdschema. Alle bussen rijden zo ongeveer om de 10 minuten.

De bus is het enige vervoersmiddel waar je ook ‘s nachts gebruik van kunt maken! Ze rijden dan niet meer om de 10 minuten maar een keer per uur en dan wel op een vast tijdstip.

Bus kaartje kopen

De tram en de bus hebben precies het zelfde kaartsysteem en voor beide kunt u ook dezelfde kaart gebruiken. Net als in Nederland hebben ze ook hier het hele ticketsysteem veranderd en geen gewone kaartjes meer maar electronische kaarten. Je kunt een electronische kaart kopen bij een van de RATB hokjes die bij 70% van de tramhaltes te vinden zijn. Deze electronische kaart kun je zowel voor de bus, tram en soms ook de metro gebruiken maar  dat ligt eraan wat voor soort kaart je wilt.
– een kaart waar je geld op kunt zetten (opladen met minimaal 5 lei, een enkele rit met de bus of tram kost 1,30 lei)
– een dagkaart (9.60 lei)
– een weekabbonement (17 lei)
– een maandabbonement (50 lei)
Kinderen onder de 7 jaar reizen gratis. Vanaf 7 jaar gewoon de volle prijs.

Boete

Op bepaalde lijnen zijn er geregeld controles. Twee of drie zwart gekleedde dames en/of mannen komen dan de tram of bus in en vragen om je kaart. Ze controleren nooit alle mensen maar pikken vaak de jongeren eruit of de mensen die er niet “Roemeens” uitzien. Als je een (geldige) kaart bij je hebt moet je een boete van 50 lei betalen. Het liefst willen ze dat je dit bedrag gelijk handje contantje betaald maar als je het geld niet bij je hebt is er ook een mogelijkheid om het geld over te maken. Je krijgt dan vervolgens een rode boete ¬†kaart waarmee je de rest van de dag nog gratis kunt reizen.

Vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld Henri Coanda zijn er twee buslijnen. Bus 780 brengt je via piata Victoriei, Pita Romana en Piata Universitate naar het centrum in Unirii en bus 783 brengt je naar het treinstation Gara de Nord.
De bussen rijden gedurende de hele dag om de 30 minuten en bus 780 rijdt ook de hele nacht door alleen dan om de 40 minuten.
Voor de buslijnen 780 en 783 heb je een andere kaart nodig die je kunt halen als je vanaf de aankomsthallen de busborden volgt buiten aan je rechterhand. Deze kaart kost 8 lei en het is een retourkaart dus je kunt er ook weer mee terug naar het vliegveld.

Meer informatie over de verschillende buslijnen en diensttijden is te vinden op www.ratb.ro

  • Bus
  • De boetekaart waarmee je de hele dag gratis kunt reizen
  • Kaartlezer voor de bus en tram
  • Hier kun je, je electronische kaart kopen en opwaarderen