Wist u dat het best even duurt voordat je je in een totaal vreemde omgeving gesetteld bent? Natuurlijk, en ik kan er vanaf nu over meepraten. In deze blog leest u daar meer over, hoe het is om als ‘studentje’ grotendeels zelf in je levensonderhoud te voorzien terwijl je moeder daarvoor bijna alles nog voor je deed. Verder zal ik iets vertellen over een prachtige maar ook spannende wandeling, een adembenemend bezoek aan een diep gat en over hoe ik het weer hier beleef.

Het weer

Gel nails first appeared in the U.S. in the early 1980s,
but were met with limited success. At the time,
the manufacturers of gel lights and the gel itself had not joined forces,
not yet recognizing the need to precisely match the intensity of the light to the photoinitiators in the gel.
Nail techs and clients soon found out that ­using the wrong light or applying too much gel caused a burning sensation on the client’s fingertips.
Additionally, education on gel application was limited, leaving nail techs in the dark about the product, and home-use ­systems were introduced around the same time, damaging the reputation of salon-use systems by ­association.

Te beginnen bij de laatste. Het weer is zeer veranderlijk: de ene dag prachtig zonnig weer, de andere dag regen en onweer. Ik leef nu op een hoogte van ongeveer 900 meter in een rivierdal. De zon is daardoor extra fel, goed gebruik maken van schaduw en dergelijke is dan ook geen overbodige luxe. Doordat het dal vrij klein en smal is, zie je het weer niet van verre aankomen. Soms overvalt een bui je daardoor. Dat is iets wat ik soms mis: het ruime uitzicht dat je in Nederland hebt. Daarom maak ik ook graag wandelingen naar de toppen van bergen hier. Je hebt daar prachtige vergezichten en komt een grote diversiteit aan natuur tegen. Die wandelingen zijn werkelijk fantastisch mooi, maar lastig in woorden te vangen. Ik kom dan bijvoorbeeld in bergdorpjes waar men geen elektriciteit heeft en men echt nog heel sober leeft. Daarbij is mijn ‘back to the basics’ nog luxe. Ik vindt het altijd een beetje eng als ik zulke dorpjes nader: men heeft er altijd honden en ik weet nooit of je die kunt vertrouwen. Daarom neem ik ook altijd mijn (stevige) wandelstok mee.

Het uitzicht uit mijn caravan.

Het uitzicht uit mijn caravan.

Leven in een caravan

Inmiddels leef en slaap ik in een caravan. Door de dunne wanden hoor je alles, ook wat er ‘s nachts buiten gebeurd. Dan kom je er pas goed achter dat er ook dan allerlei dieren actief zijn: de ene keer hoor je wat scharrelen onder de caravan en blijkt het een egel te zijn. Ook hoor je soms honden blaffen, die onder andere hier over het terrein rondzwerven. Verder hoor je constant het geluid van de rivier en het geluid van de krekels, wat erg rustgevend is maar waar je eerst wel aan moet wennen. ‘s Morgens wordt je wakker door het getjilp van vogels en de zon die opkomt. Of je wordt midden in de nacht wakker van een enorm geflits. Dat overkwam mij afgelopen week. Het flitste in stilte achter elkaar, ik wist werkelijk niet wat me overkwam: was er iemand achter elkaar foto’s aan het schieten? Het bleef zo een lange tijd doorgaan waarbij ik ‘rustig’ in bed bleef liggen, tot opeens de donder door de lucht knalde. Het was duidelijk onweer! Het weergalmde tussen de bergen en maakte diepe indruk op mij.

Een egel die ik 's nachts betrapte.

Een egel die ik ‘s nachts betrapte.

Het voor mezelf zorgen in de caravan is nog een hele uitdaging. Hoe lang kun je bepaalde etenswaren bewaren bijvoorbeeld? Zo had ik kip gekocht en in de koelkast gedaan. Twee weken later bedacht ik dat ik wel zin had in een stukje kip. Kijk ik op de verpakking, zie ik dat de kip een week geleden al over de datum was. Bij navraag aan mijn stagebegeleider blijkt ook nog eens dat de kip niet in de koelkast, maar in de vriezer bewaart moet worden. Toen we de proef op de som namen en het pakje openmaakten kwam er toch een lucht uit..!

Back to the basics met klerenwassen

Ik leer veel over de principes van het huishouden. Klinkt indrukwekkend nietwaar? Dat is het ook. Ik heb namelijk op een niet te alledaagse, maar in feite wel traditionele manier mijn kleding gewassen. En ik moet zeggen dat ik het niet eens zo’n vervelende bezigheid vond. Integendeel, het was rustgevend en genieten geblazen. Tijdens het wassen van kleding? Ja, alleen al het feit dat mijn kleding er zo van genoot. Ik deed dit namelijk in het riviertje vlakbij mijn caravan.

Het riviertje waarin ik mijn kleren gewassen heb.

Het riviertje waarin ik mijn kleren gewassen heb.

Ach ja, als ik zelf een kledingstuk was zou ik deze manier van wassen ook zeer op prijs stellen en goedkeurend mompelen. Wie wil er nou niet persoonlijk door zijn of haar baas even lekker schoongemaakt en gemasseerd worden? Zonder schoonmaakmiddelen en haar lekkere geurtjes, maar met het parfum van de natuur. Heerlijk. Tja, en dan kun je het tegenover je kleding natuurlijk niet maken om ze aan een gewoon, modern droogrek te hangen. Die was eerlijk gezegd ook niet aanwezig, maar niet getreurd. Men make er een van natuurlijke middelen. Ofwel een tweetal wilgenstokken en een touw. De kleding ophangen, en ik had op een zeer duurzame manier mijn kleding gewassen. Werkelijk, toen het eenmaal hing te drogen had ik een onvoorstelbaar voldaan gevoel, ook al was het zo iets simpels. Moeders en andere wassers onder u, deze methode is ten zeerste aan te raden. Overlaad me alstublieft niet met de kritiek dat dit maar voor een persoon was wassen was :-). Hier moet je gewoon even de tijd voor nemen. Onthaasten noemt men dat tegenwoordig geloof ik. Daarnaast is het op een warme zomerdag niet te versmaden om lekker verfrist te worden door het spetteren van het water. Voor u claims aan mijn waslijn gaat hangen, DON’T try this at home met de dure merkkleding van uw zoon of dochter in het nabijgelegen slootje. In een wasteil kan natuurlijk wel!

Rondje Turda

Twee weken geleden hebben we een rondje Turda gedaan, Turda is een grote stad in de buurt van Cluj. Ik ben daar eerst afgedaald in een oude zoutmijn. Prachtig om te zien hoe men vroeger een enorm gat grotendeels met de hand heeft uitgehakt om zout te winnen. The starting oral dose for children is 2 mg/kg. Tegenwoordig kuren de mensen in de mijn en zijn er allerlei activiteiten omdat de zoute lucht heel goed is voor mensen met problemen aan de luchtwegen. Daarna ben ik de hoogte in gegaan en heb ik een wandeling gemaakt door de kloof van Cheille Turzii.

De kloof Cheille Turzii. De Ch wordt hier uitgesproken als k...

De kloof Cheille Turzii.

Het was werkelijk prachtig. Mooie planten, indrukwekkende rotsen, klaterende watervalletjes, druipende mossen en een overvloed aan vogels. Ja, dat maakt je stil. Nadat ik een behoorlijk eindje gelopen had bemerkte ik plotseling dat de lucht wat donkerder werd. Bij de wandeling die begon met prachtig weer sloeg het weer plotseling om. En ik ging dus terug naar het beginpunt, met gang welteverstaan. Dit onder het weerkaatsende geluid van de donder in de kloof. Gelukkig was ik bij het beginpunt voor de bui echt losbarstte… We hebben het aangename natuurlijk verenigd met het nuttige en hebben dan ook een afspraak gehad met twee boeren. Ik zal niet inhoudelijk op de afspraak ingaan, hoewel het zeer interessant was.

Toen het onweer bijna losbarste.

Toen het onweer bijna losbarste.

Wel wil ik nog even vermelden dat zo’n afspraak heel anders gaat dan in Nederland. Namelijk onder het genot van veel eten en drinken. En wat voor drinken mag u zelf bedenken.

Afsluiting

Gel nails first appeared in the U.S. in the early 1980s,
but were met with limited success. At the time,
the manufacturers of gel lights and the gel itself had not joined forces,
not yet recognizing the need to precisely match the intensity of the light to the photoinitiators in the gel.
Nail techs and clients soon found out that ­using the wrong light or applying too much gel caused a burning sensation on the client’s fingertips.
Additionally, education on gel application was limited, leaving nail techs in the dark about the product, and home-use ­systems were introduced around the same time, damaging the reputation of salon-use systems by ­association.
By the end of the ‘80s, many companies had pulled their gel products from the market.

Ai, ik heb teveel stof om over te schrijven, er is ook zoveel te beleven! Wat ik over heb, heb ik alvast in de volgende blog gezet, die weer over twee weken gepubliceerd wordt. Van sommige mensen kreeg ik de vraag hoe ze konden weten wanneer er een volgende blog online kwam. Ik heb naar een nette oplossing gezocht, maar dat wil nog niet zo lukken. U kunt wel een mailtje sturen naar: annejandoorn@outlook.com met uw naam. Dan stuur ik een mailtje naar u zodra er weer een blog online is. Bedankt ook voor de vele kaarten, reacties en complimenten!

It also appeared, of course, in dictionaries edit-proofread.com/ and what`s striking is how much the definition of the word longitude changed over the century.