Ik zit inmiddels ruim 9 maanden in Boekarest en ik heb hier al een hoop kunnen doen. Hieronder volgt een samenvatting van mijn werk en projecten van de afgelopen maanden en ook een beschrijving van mijn nieuwe plannen waar ik aan ga werken!

Projecten van de afgelopen 9 maanden:

De badkamer

Het allereerste grote project was het verbouwen van de badkamer. Het was het eerste plan dat ik hier wilde gaan uitvoeren en dankzij een aannemer die we hadden gevonden is dit plan gerealiseerd! Er is in de badkamer een tweede toilet bij gekomen, een nieuwe douche geplaatst en verder opnieuw betegelt. Eindelijk konden de kinderen onder een normale douche gewassen worden en is er een extra toilet bijgekomen die hard nodig was. Één toilet voor 20 kinderen is namelijk vrij weinig.

Zelfstandig leren wassen

De meiden met wie ik dit project ben opgestart zijn tussen de 10 en 15 jaar. Ze begrijpen allemaal gesproken taal maar 3 van hen kunnen op een aantal woorden na niet praten. Dit project gaat verder dan alleen maar douchen. Ik leer de kinderen om naast zichzelf te wassen ook hun tanden te poetsen haren te  kammen en deodorant te gebruiken. Nog steeds ben ik dagelijks met dit project bezig maar inmiddels hebben 2 meiden het zo goed opgepikt dat ze nu helemaal zelfstandig kunnen douchen zonder enige hulp. Het klinkt misschien als een klein en vanzelfsprekend iets om dit te kunnen maar voor deze kinderen is het een grote prestatie. Buiten het feit dat het goed is om de kinderen zelfstandiger te maken vinden ze het ook erg leuk en maakt het ze trots. Ik kan er van genieten als ik de kinderen voor de spiegel zie studderen en zichzelf zo mooi mogelijk proberen te maken.

Maxima

Maxima is een meisje waar ik me veel om bekommer. De reden waarom ik in eerste instantie individueel met haar wilde werken was om haar gewicht omhoog te krijgen. Toen ik hier kwam in februari 2012 woog ze 17 kilo en vond ik het verbazingwekkend dat ze uberhaupt nog op haar benen kon staan. Nog nooit in mijn leven had ik zo’n mager meisje van dichtbij gezien en dat heeft mij zoveel geraakt dat ik er sindsdien heel wat uren in stop om met haar te werken. Maxima is laag niveau. Kan niet praten en begrijpt ook geen gesproken taal . Ik vind het lastig om contact met haar te krijgen en om iets te vinden wat ze leuk vindt om te doen. Ze geeft nauwelijks respons en kijkt voornamelijk de hele dag uitdrukkingsloos om zich heen. De reden waarom ze zo mager is, is omdat ze regelmatig rumineert. Vaak na het eten stopt ze haar hand in haar mond en gooit al het eten er weer uit.

Door het personeel worden haar handen vaak op haar rug vastgebonden. Buiten het feit dat ik dit geen goede oplossing vindt heeft het ook niet zoveel zin want ook zonder haar handen kan Maxima haar eten er uitgooien.

Nu 9 maanden en heel wat extra individuele aandacht later weegt Maxima nu 22 kilo en lukt het steeds beter om contact met haar te krijgen. Het gebeurt steeds vaker dat ze lacht en dat ze lichamelijk contact zoekt door mijn hand te pakken of zelfs op mijn schoot te gaan zitten. Ze herkent me ook. Als ik bij haar op bed kom zitten moet ze vaak lachen en komt ze dichterbij. Maxima is voor mij en grote uitdaging en het vergt een hoop geduld om met haar te werken maar als ik weer een nieuwe reactie of geluid van haar hoor dan geeft dat mij zoveel voldoening dat ik door wil gaan omdat ik nog veel meer uit haar wil halen.

Lesgeven Maria

Het kindertehuis is in principe bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking maar er woont sinds 2 jaar een meisje van 15 jaar oud met een leer en ontwikkelingsachterstand maar zonder verstandelijke beperking. Ze is het huis uit gezet door haar moeder omdat ze thuis onhandelbaar zou zijn en ook in verschillende andere tehuizen is ze weggestuurd vanwege haar agressieve gedrag. Hoe dan ook, Maria woont nu hier en helpt het personeel met de schoonmaak en de andere kinderen. Omdat ze niet meer naar school gaat en het lastig voor haar is om zichzelf tussen 45 kinderen met een verstandelijke beperking te ontwikkelen ben ik begonnen met haar les te geven. Lezen, rekenen en schrijven. Het bleek dat haar kennis vrij laag is en dat ik moest gaan beginnen met opdrachtjes uit groep 3. Vanaf het eerste moment was Maria super gemotiveerd en wilde meer, meer en nog meer leren.

Haar leergierigheid maakte mij ook enthousiast en nu geef ik haar dagelijks ruim 2 uur per dag les. Ik heb voor haar schoolmateriaal aangeschaft zodat we op een “echte” schoolse wijze bezig kunnen zijn met leren.

De foundation kamer

De meest recente verbouwing is die van de foundation kamer. In het kindertehuis heeft de foundation een eigen kamer tot haar beschikking waar individueel met de kinderen wordt gewerkt. Ik werk ook het grootste gedeelte van de dag in deze ruimte maar vond het geen prettige omgeving.

Het was druk chaotisch en overvol. De kamer bestond uit een vloerbedekking met muizenafbeeldingen (zo’n eentje waarvan je gek wordt als je er te lang naar kijkt), de muren waren mintgroen met 4 reusachtige schilderingen erop en door twee grote kasten in het midden was de kamer door tweeën gespitst. Verder was de kamer volgeladen met spullen waarvan we de helft stuk was of niet meer gebruikt werd.

Aangezien de foundation zelf geen geld had voor een verbouwing heb ik dit project op mij genomen en hebben we de hele kamer opgeknapt. Een nieuwe vloer, nieuwe geverfde muren, nieuwe kasten, nieuwe inrichting en alle spullen en speelgoed uitgezocht en gesorteerd. Wauw wat een verschil! De kamer is veel ruimer en een stuk rustiger geworden waardoor het veel prettiger werkt. Het grootste gedeelte van deze verbouwing heb ik zelf gedaan, een hoop werk maar het heeft wel geleidt tot een stuk kennisverbreding;). Nog nooit ben ik zo vaak in een bouwmarkt geweest en heb ik van alles geleerd over elektriciteitskabels, het in elkaar zetten van kasten, verf etc etc.

Al zeg ik het zelf: een echte geëmancipeerde vrouw!

Naast de verbouwingen zijn er ook materiële spullen die ik heb kunnen kopen van het geld dat mensen gedoneerd hebben:

  • 2 airconditionings
  • Laptop
  • Schoolmateriaal  voor Maria
  • Antislip-strips voor de buitentrappen
  • Eten + vitaminen voor Maxima
  • Verzorgingsmateriaal voor de kinderen (luiers billendoekjes, wattenstaafjes, deodorant, crème, tandenborstels, tandpasta)
  • Creatieve spullen (papier, stiften, kleurpotloden, knutselmateriaal)
  • Radio

Vanaf nu en verder:

Snoezelkamer

Een van de volgende plannen waar ik wel al toestemming voor heb is het opknappen van de snoezelkamer. In het kindertehuis is een kleine snoezelkamer aanwezig dat een aantal jaar geleden door andere vrijwilligers is gemaakt. Helaas hebben veel personeelsleden een sleutel van deze kamer en is het grootste gedeelte uit deze kamer gestolen of stuk gemaakt. Ik wil best investeren in het kindertehuis maar niet als ik weet dat de kans op vernieling of stelen erg groot is. Daarom wil ik voordat ik met deze kamer aan de slag ga wil ik een nieuw slot op de deur en wil ik niet zomaar aan iedereen een sleutel geven. Op dit moment staat er een waterbed en ligt er wat speelgoed maar voor de rest is de kamer helemaal leeg. Ik heb al wat plannen in mijn hoofd hoe ik de kamer wil gaan inrichten maar daarover later meer informatie.

In het kindertehuis kan nog zoveel meer verbeterd worden maar het is lastig om van te voren concrete plannen te maken. Met alles wat ik wil doen heb ik toestemming nodig van de directrice met wie het samenwerken niet altijd even lekker gaat. We hebben allebei onze eigen kijk op het kindertehuis en met al mijn ideeën die ik bedenk heeft ze vaak haar commentaar of bedenkingen waardoor ik het niet mag gaan uitvoeren. Ze denkt eerder in moeilijkheden dan in mogelijkheden en dat maakt het voor een idealistisch persoon zoals ik erg lastig om mijn plannen werkelijkheid te laten worden. Natuurlijk zal ze merken dat ik niet opgeef en een tikkeltje eigenwijs ben waardoor ik haar kan laten zien dat ik hier nog lang niet klaar ben!

Wegens privacy redenen zijn de orginele namen van de kinderen veranderd in andere namen.