In 1977 werd Boekarest verschrikt door een zware aardbeving die veel schade aan heeft gericht. De aardbeving vond om precies te zijn plaats op 4 maart 1977 om 21:20 uur Roemeense tijd (Nederlandse tijd: 20:20) en was te voelen over de hele Balkan. De aardbeving had een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter. Deze aardbeving gebeurde op een diepte van 94 km en was de meest krachtige in de geschiedenis van Roemenië.

Gevolgen van de aardbeving

De aardbeving duurde bijna een minuut. Zo’n 1570 mensen overleden (waarvan 1424 alleen al in Boekarest) en meer dan 11.000 mensen raakten gewond.
Ongeveer 35.000 gebouwen werden beschadigd waardoor de schade opliep tot 2 miljard dollar. De meeste beschadigingen waren in Boekarest, waar 33 grote gebouwen instortten (de meeste waren voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en waren nog niet versterkt).Na de aardbeving besloot de Roemeense regering om standaardgebouwen te laten bouwen. Niet alleen Boekarest werd geraakt ook in Bulgarije in het plaatsje Svishtov waren 3 flats ingestort wat aan zo’n 100 mensen het leven heeft gekost.

De rode risico stip

De gebouwen, huizen en flats die overeind zijn gebleven na de aardbeving maar wel erg beschadigd zijn, zijn aangegeven met een rode risico stip wat aangeeft dat het gebouw hoogst waarschijnlijk geen volgende aardbeving zal overleven. Het is een risico om in zo’n gebouw te wonen en je kunt je voorstellen dat veel eigenaren hebben veel moeite om het te verkopen om te verhuren.

 

  • Aardbeving 1977
  • Aardbeving 1977
  • Aardbeving 1977
  • De rode risico stip