Bună ziua ofwel goedendag beste lezers,

Vandaag is het de eerste keer dat ik een blog schrijf vanuit Roemenië. Vandaag is het ook een week geleden dat ik voor het eerst in Roemenië kwam. Ik barst bijna van de indrukken die ik opgedaan heb, en daarom is het fijn ze nu van me af te schrijven. Tijd om me even kort voor te stellen en mijn eerste ervaringen met dit land met u te delen.

Kennismaking met Anne Jan

DSC07087

Mijn naam is Anne Jan Doorn en ik kom uit de buurt van Zwolle. Ik ben 19 jaar en houd van sporten, muziek, lezen, schrijven en moestuinieren. Ik zit in het derde jaar van de opleiding Biologie, voeding en gezondheid. Hoe langer hoe meer begin ik mij te interesseren voor de natuur en wat de natuur te bieden heeft. Mijn droom is om ooit een eigen boerderij te hebben waar ik zelfvoorzienend kan leven. Hieruit is ook de interesse voor een stage in Roemenië voortgekomen: de mensen leven er over het algemeen nog dicht bij de natuur en zijn vaak zelfvoorzienend. Het project dat ik in Roemenië doe heeft hier ook alles mee te maken, ik doe namelijk een project over de teelt van bonen.

300-070 exam knowledge Cisco 300-070 exam knowledge certifications are highly demanded across large and small IT 300-070 exam knowledge 400-101 answer pdf 300-070 exam knowledge organizations 300-070 exam knowledge 300-320 exam dumps 300-070 exam knowledge across the world. Hiring 400-101 answer pdf managers 300-320 exam dumps prefer candidates who not only have an understanding 300-320 exam dumps of the 400-101 answer pdf topic 400-101 answer pdf and 300-070 exam knowledge 300-070 exam knowledge experience, 300-320 exam dumps 300-320 exam dumps but having 400-101 answer pdf 300-070 exam knowledge completed 300-070 exam knowledge certification 300-320 exam dumps in the subject. All 400-101 answer pdf the Cisco certifications 300-320 exam dumps listed 400-101 answer pdf 400-101 answer pdf on Exam-Labs are 400-101 answer pdf accepted worldwide and 300-070 exam knowledge 400-101 answer pdf are 400-101 answer pdf a part of the industry standards. 300-320 exam dumps Are you looking 300-070 exam knowledge 300-320 exam dumps 300-320 exam dumps for 400-101 answer pdf practice questions 300-320 exam dumps and answers for the Cisco Cisco CCNA 300-320 exam dumps Cisco Certified Network Associate CCNA exam? Exam-Labs 300-070 exam knowledge is 300-320 exam dumps here to help! We have compiled a database of 400-101 answer pdf questions 300-320 exam dumps 300-070 exam knowledge from actual exams 300-320 exam dumps in order to help you prepare for 300-070 exam knowledge and 300-320 exam dumps pass your 300-070 exam knowledge exam on the first attempt. All training materials on the site are up to date and verified by industry experts. To advance your 400-101 answer pdf career in the information technology industry you need high quality and practical learning, Cisco 300-101 certification can help you 400-101 answer pdf go further in the 400-101 answer pdf information technology industry.

Hiervoor werk ik samen met verschillende boeren in Roemenië. General generic deltasone Precautions. Bij hen laat ik het bonenzaad dat ik meegenomen heb uit Nederland groeien. Dit geeft mij de ultieme mogelijkheid van hen te leren en het land te leren kennen.

De busreis

IMG_0978

De bus, zonder airco…

Laat ik bij het begin beginnen. Het begint natuurlijk met de voorbereidingen op de reis en het verblijf, maar daar ga ik u niet mee lastigvallen. Het begin is in dit geval de reis. De reis was een avontuur op zich. Ik ben per bus naar Roemenië gegaan. In deze bus werd alleen Roemeens gesproken en (bijna) alle inzittenden waren Roemenen. De reis duurde ruim 40 uur. Dit waren lange uren in een omgeving die verre van prettig was. Er was namelijk geen airco in de bus. Gevolg was dat we nogal begonnen te zweten, de geur in de bus werd er niet beter op… Wel werd het in de nacht vreemd gezellig met de Roemenen. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje, stonken allemaal en de buschauffeur besloot een comedy af te spelen op de schermen in de bus. Deze was in het Roemeens en de Roemenen lagen dan ook iedere keer dubbel van het lachen. Ik begreep er natuurlijk niks van, maar lachte maar mee om hun gekke bekken. Dat vonden de Roemenen ook weer leuk en het werd zowaar gezellig!

Kennismaking met Roemenië

Het eerste tussenstation dat we aandeden in Roemenië was een schok voor me: er liepen zwerfhonden, zigeuners en het zag er ongelooflijk vies uit. Ook moest ik overstappen op een andere maar ik wist niet waarheen. Toen was er een vriendelijke Roemeense vrouw die me geholpen heeft en de zigeuners, die nogal opdringerig waren om rommel aan me te verkopen, van me af gehouden. Met haar heb ik ook verder gereisd, zonder haar was ik nooit in Cluj, mijn bestemming, aangekomen. Tijdens de reis veranderde alles langzamerhand maar zeker en ook dit was een verandering: de mensen. De Roemenen zijn vaak heel vriendelijk en behulpzaam, ik vertrouwde hun behulpzaamheid soms gewoon niet, zo vriendelijk waren ze. Zou het komen doordat we dat niet meer gewend zijn in Nederland? De Roemenen zijn eigenlijk totaal anders als Nederlanders. Natuurlijk, ook zij eten, drinken, hebben lief, willen geliefd zijn, slapen, ademen en hebben kleren aan. Maar toch lijkt het alsof ze andere dingen in het leven belangrijk vinden. Wij vinden de drie R’s, Rust, Regelmaat en Reinheid volgens mij erg belangrijk. Nou, die eerste vinden de Roemenen ook belangrijk, maar op een andere manier: soms denk ik dat ze gewoon lui zijn. Ze drinken uren koffie, eten zeer uitgebreid, praten uitgebreid, net alsof ze uren de tijd hebben. En ik denk dat dat een groot verschil is: wij eten omdat dat nou eenmaal moet, Roemenen eten omdat ze het lekker vinden en ze willen ervan genieten. De rust is soms erg prettig maar kan ook bijna irritant zijn.

Afgelopen maandag had ik bijvoorbeeld een vergadering in de botanische tuin van Jibou.

Penssoep, met lekkere dikke stukken vet.

Penssoep, met lekkere dikke stukken vet.

De vergadering zou om tien uur beginnen, dat werd half twaalf. Tegen die tijd begon ik al trek te krijgen, maar ze gingen door tot drie uur. Tegen die tijd luisterde ik alleen nog maar naar mijn rommelende buik. Plotseling besloten ze dat we maar ergens in de stad wat gingen eten. Toen kregen we toch een bord vol met traditioneel eten! Dat bestond in dit geval onder andere uit penssoep met grote stukken koeienpens erin. Natuurlijk hoorde er ook palincă bij. Dat is een drankje met een vrij hoog alcoholpercentage. We zetten de vergadering dan ook erg ontspannen en met een zeer volle buik voort… In Nederland zouden we een strakke agenda hebben en de vergadering puntsgewijs houden. Hier floepten we van het ene onderwerp naar het andere. Aan deze verandering zal ik nog wel even moeten wennen.

Veranderingen en tegenstellingen

Prachtig uitzicht, met op de voorgrond paard en wagen.

Terug naar de reis. Niet alleen de mensen veranderden, ook de omgeving veranderde: het werd steeds iets heuvelachtiger en de natuur werd anders. Een andere lachwekkende verandering waren de borden bij de snelwegen. Bij de wegen in Roemenië die de snelweg opgaan staan namelijk borden waarop staat dat het verboden is met paard en wagen de snelweg op te gaan. Tja, daar kunnen wij ons niks bij voorstellen, maar hier zie je nog veel paard en wagens op de weg rijden. Met name in de dorpen in de bergen. Leuk hieraan is dat de mensen op de wagen zitten te bellen met de allermodernste smartphones.

 

In Cluj aangekomen heb ik samen met mijn stagebegeleiders de stad verkend. Het is een stad met extreme tegenstellingen. buy lioresal Er zijn enorm luxe en moderne gebouwen maar ook oude afgedankte huizen. Onder de appartementengebouwen bevinden zich markten en winkeltjes. Later hoorde ik dat deze huisjes gebouwd zijn ten tijde van het communisme. Deze huisjes hebben ramen die op de in en uitgangen van de appartementen kijken. Hiermee werd iedereen gecontroleerd of ze thuis waren of niet. De tegenstellingen werden de volgende dag compleet. We gingen naar het dorp waar ik momenteel bivakkeer. Hier staan huisjes die zo oud en vervallen zijn dat het lijkt alsof ze ieder moment in gaan storten. Daarnaast lopen de koeien over de weg; de auto’s wachten maar even. Om bijna alle huizen is het een enorme chaos en bijna alle huizen hebben een moestuin bij het huis. Daarover ga ik in een volgende blog meer vertellen. In deze dorpen wonen vrijwel alleen nog oude mensen, de jonge mensen zijn naar de stad of het buitenland vertrokken.

Tot slot

IMG_1151

De schoonheid van de natuur begint me steeds meer op te vallen. Ik heb al verschillende slangen, salamanders, herten en bijna exotisch aandoende vogels gezien. Ook de soortenrijkdom qua planten is zeer groot en divers. Al met al geniet ik hier met volle teugen al moet ik nog wel erg wennen aan het veranderde ritme, de hoogte waarop we leven (900 meter) en het voor mezelf zorgen in een vreemde omgeving. Ik denk dat ik hier een mooie tijd ga hebben en hoop jullie daarvan de komende tijd op de hoogte te houden. Tot over twee weken!

 


Follow my blog with Bloglovin

 

 

Gel nails first appeared in the U.S. in the early 1980s, Nail art
but were met with limited success. At the time, Nail salon
the manufacturers of gel lights and the gel itself had not joined forces, summer gel nails
not yet recognizing the need to precisely match the intensity of the light to the photoinitiators in the gel.gel nail polish for sale
Nail techs and clients soon found out that ­using the wrong light or applying too much gel caused a burning sensation on the client’s fingertips.summer gel nails
Additionally, education on gel application was limited, leaving nail techs in the dark about the product, and home-use ­systems were introduced around the same time, damaging the reputation of salon-use systems by ­association.Nail care